Masakan mempunyai pelbagai cara dan aneka, tak hairanlah ramai yang
mencuba sesuatu yang baru termasuk memasak dan memakan sajian yang
paling merbahaya untuk dimakan.
Ada beberapa makanan yang boleh dikatakan bahaya untuk dimakan kerana sumbernya memang bahaya jika tersalah makan. Antaranya adalah:
Ada beberapa makanan yang boleh dikatakan bahaya untuk dimakan kerana sumbernya memang bahaya jika tersalah makan. Antaranya adalah:
ikan buntal |
fugu sashimi |
2. Sannakji @ Sotong Kurita Hidup
sotong kurita hidup |
Setiap tahun,
dianggarkan 6 orang mati akibat memakan Sannakji. Ini adalah kerana
memakan Sannakji hidup-hidup boleh menyebabkan sotong itu melekapkan
diri pada tekak dan para pemakannya boleh tercekik.
3. Casu Marzu @ Maggot Cheese
maggot cheese |
Casu Marzu
sebenarnya adalah sejenis cheese yang terdapat di Sardinia, Itali. Ianya
diperam secara terbuka bagi mempercepatkan proses penapaian. Apabila
ianya terdedah, serangga seperti lalat dengan senang hati bertelur di
dalam cheese ini. Ada yang mengatakan, telur dan larva lalat itu boleh
menambahkan perisa kepada cheese ini. Dan cheese ini dimakan
bersama-sama larva lalat. Yang bahayanya, jika anda tidak mengunyah
dengan betul, larva lalat yang masih hidup boleh memakan usus anda dan
menyebabkan anda muntah dan kejang otot.
4. Ackee Plant
ackee plant 1 |
ackee plant |
Buah ini memang
terkenal di Jamaica. Malah merupakan salah satu makanan yang menjadi
simbol kebudayaan disana. Akan tetapi, anda perlu berhati-hati semasa
memakannya. Ini adalah kerana ia hanya boleh memakan bahagian warna
kuning di dalam buah itu. Bahagian merah dan hitam itu boleh menyebabkan
penurunan gula dalam darah dan menyebabkan kekejuran.
No comments:
Post a Comment